Audi Forums banner

1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Discussion Starter #1
hi all, hope someone can help me..........
just tried to start my car (audi a3 1999 1.8t) and it cut out.
tried again and it made a sound as if it was turning over but it didnt sound right.
then the oil pressure lamp came on.
Any ideas, i know the two are probably related, but was wondering if this has happened to anyone else???
 

·
Registered
Joined
·
1,725 Posts
did u check the battery or the alternator
or maybe the oil levels
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Discussion Starter #3
i used the car this morning and it was fine, then all of a sudden its given up!!!
its turning over ok but it sounds strange and its not actually starting the engine, the batteries fine, the starter motors new, but alternator i havent renewed yet.
i just find it strange that it started up,then cut out and then the oil pressure lamp (red) came on and it wont fire up. the oil level looks fine too?
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Sounds as though the timing belt has broken or slipped. The "funny" sound when you try to start could be due to lack of compression. Testing the compression is first step. I do not know if the valves would interfere with the pistons (and get bent thereby).

Good luck
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Discussion Starter #6
just had AA out and they started it, guess what................
I FLOODED THE ENGINE!!!!!!!!!!! :innocent:
im so relieved and a bit embarrased that i didnt think it would be something so simple.
thanks for all the help anyway guys and merry xmas :beer:
 

·
Registered
Joined
·
256 Posts
Glad to hear you are up and running. EFI motors are funny this way. Once flooded, they sometimes "wash down" the oil at the piston rings and you loose compression. Happened to me several years ago on Christmas eve also. Anyway.. Enjoy!
 

·
Registered
Joined
·
19 Posts
Hi there, My car did a similar thing a while back when it wouldnt start no matter what i did - so i walked away then tried again 15 mins later and with giving it a bit of gas on start up started fine! ,
although it still makes a weird screeching noise on start up and somtimes I have to give it some gas - its a bit annoying really cos I used to have a little peugeot 106 which for the four years I had it never failed to start and never made any silly noises!.

Also got knocking noises from the front suspension ! I think Ive mentioned this before on other posts but does anyone have any ideas why my a3 is a noisy ****!?
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Discussion Starter #10
hi mate, had exactly the same problem when i first got my audi, took it to an audi specialist, not a dealer, and they said it was the bushes.
Had them changed and its quieter than a gnats fart now!!!!!!!
Hope this helps mate........ :57:
 
1 - 10 of 10 Posts
Top