A4 2.0 Tdi (143) SE Exe Year 2009 High Pitch Whine since Cambelt change - Audi Forums
B8 Forum 2008+ Audi A4, Audi RS4 & Audi S4. (Audi A4 Forum, Audi RS4 Forum, Audi S4 Forum)

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 01-15-2018, 03:14 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
A4 2.0 Tdi (143) SE Exe Year 2009 High Pitch Whine since Cambelt change

Hello,
My Audi 2.0 TDI (143) SE year 2009. A week ago timing belt and water pump was replaced in my Audi A4 (82,802 miles)by an independent garage.
Since then I noticed that my car sounded differently than before the timing belt change. There is a noticeable and annoying high pitched humming/whine gradually gets louder as I accelerate. The noise is not noticeable at idle. Most noticeable as accelerating and pitch of the hum increases as speed increases. This noise was not there prior to the timing belt change.

I since the change of timing belt did travel long distance of 220 miles one way and 220 miles back on the same day hoping the new installed timing belt needs to set in, but the whine/hum has not gone away. It seems to whine louder the harder I accelerate but there is no problem when the vehicle is just ticking over.
The power of the car is fine.
I have taken my car back to the garage but as he is very busy, could not look at it until Thursday. I have booked for Thursday coming to take him for a drive to show/hear him the whine...

I would be very grateful for any advice.
Snowshine is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 01-31-2018, 02:43 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Here is update on my car. I hope this may help .
The problem was from the wheel bearing of front driver side. My car mechanic felt this to fail soon after he'd changed my car's cambelt a coincidence.
Snowshine is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Audi Forums > Audi Models > Audi A4, RS4 and S4 Forum > B8 Forum

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Audi Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome