Soft top fault - Audi Forums
B7 Forum 2005.5+ Audi A4, Audi RS4 & Audi S4. (Audi A4 Forum, Audi RS4 Forum, Audi S4 Forum)

User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 05-13-2012, 09:32 PM Thread Starter
Full Member
audisline's Avatar
Join Date: Mar 2007
Posts: 77
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Soft top fault

Own an A4 Cabriolet 5 years old.

Took the roof down this morning and went to the was sunny in London

I drove back home and parked up.....pushed the button to bring the roof back up and nothing.

Switched off the ignition and started the engine up again......still nothing and now the soft top error message appears with the error beep.

I have tried the manual and found the manual key beside the fuse box but it does nothing..........and now the boot refuses to open remotely and you have to use the ignition key manually,

Any others had this problem........any ideas.
audisline is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 (permalink) Old 05-16-2012, 05:04 AM Thread Starter
Full Member
audisline's Avatar
Join Date: Mar 2007
Posts: 77
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Did some research on the web and found the answer.

It was a good job I did. I contacted my local Audi agent and asked for advise. As usual the response was "We would need to have a look at it first"
An inspection quote was given.

So it was going to cost me whatever the problem (big or small)

After going through the owners manual for help........I typed in "Audi A4 soft top problems" into good old Google and up came a multitude of answers.

Of course there will always be different reasons (faults) for soft top problems, but I got the answer to my own particular fault from a nice chap who lived in the States who just happened to post his own error on Youtube

I followed his short film and hey presto......problem over.

Now I am not saying my Audi agent was unhelpful. But I am sure they too would have some information as to what certain (easy) problems with soft tops could be. It seems they are more interested in making a fast buck than being of help to customers who have bought their product.

Sorry.......just having a moan
audisline is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 11-18-2012, 09:36 AM Thread Starter
Full Member
audisline's Avatar
Join Date: Mar 2007
Posts: 77
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Ok.........the soft top problem has come back. Press the button for the roof to lift off....... Nothing happens. Tried the last cure which was to take the roof down manually and then try putting I up again. Still nothing. In fact once down I could not get the boot lid cover to drop as if the hydraulics on either side had stuck. I spoke to a helpful guy on another forum who said leave the car to stand fow 10 minutes and the air in the pump would release and the lid would drop. Which it did.

I've since done a bit more Internet searching and came across another chap with the same problem. He was quoted £1200 for a replacement pump after they inspected the vehicle.
He took it to a chap in Harrogate who advertises on EBay. Nothing wrong with the pump he said. The motor bushes need cleaning and the pump hydraulic fluid needs topping up. Hey presto after this was done the roof worked. Cost. £94

Bit of a difference isn't it and once again just makes me suspect main dealers are not interested in a repair but only interested in finding out how to charge the most.
I myself have spoken to this Harrogate chap. Nice guy. Told him I had also spoken to another Audi guy who says its definitely a pump problem and he can sort it for £500 with a two year guarantee.
Harrogate chap says the pumps rarely go but the OEM soft top motors do and he will fit a reconditioned one in mine which will cure the problem For £94 If not he will not charge me at all and if it is a pump problem then I will probably only be charged for a fluid top up.........£8- £10 or thereabouts.

Can't see my main dealer doing anything like that for me. They want to charge me £80 just to run diagnostics and then estimate me again for any repair.
audisline is offline  
Sponsored Links

  Audi Forums > Audi Models > Audi A4, RS4 and S4 Forum > B7 Forum

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Audi Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome